Om Myopiklinikken

I tråd med oppfordringer fra World Health Organization, American Academy of Ophthalmology og Worlds Council of Optometry er Myopklinikken opprettet for å forebygge økende utviklingstendens av myopi hos barn og ungdom. Myopiklinikken er en del av Øyelegesenteret i Havnegata 2 i Tromsø.

Myopiklinikkens misjon er å bidra til at færrest mulig barn utvikler høygradig myopi, ved bruk av forebyggende tiltak. Myopiklinikken er et sted hvor barn, foreldre og ungdom får veiledning og individualisert tilpassing og innføring av de nevnte tiltak, som deretter systematisk og kontinuerlig evalueres ved oppfølging.

Myopiklinikken er et prosjekt godkjent av Forskningsrådet i samarbeid med Universitetet i Tromsø og Wenzhou Medical College i Kina. Prosjektet har som mål å utvikle en evidensbasert struktur for å igangsette en felles innsats mellom barnas foreldre, primær helsetjeneste (optikere, helsestasjoner og fastleger) og Myopiklinikken. Myopiklinikken ledes av øyelegespesialist Aleksandar Stojanovic, MD, PhD.    

Myopiklinikken vil undersøke og risikovurdere barn henviste fra optikere, helsesykepleiere og fastleger. Myopiklinikken benytter metoder* som normalt ikke er tilgjengelig hos primær helsetjeneste. Barn som har økt risiko for rask myopiutvikling vil få tilbud om oppfølging ved Myopiklinikken, i samarbeid med foreldre og henvisende optiker, helsesykepleier eller lege.

Myopiklinikken er ikke en kommersiell institusjon. Optiske hjelpemidler som barn/ungdom bruker i forbindelse med behandlingen anskaffes hos egen/valgfri optikerforretning. Lavdose atropin-øyedråper** blandes i Systane Balance øyedråper (kunstig tårevæske). Foreldre kjøper Systane Balance reseptfritt og leverer den uåpnet ved oppmøte, og får med seg en en ny flaske med utblandet Atropindråper tilbake.

*Registrering av aksiallengde, øyelinsetykkelse, hornhinne topografi og perifer refraksjon vil gi informasjon om myopiens opphav, og om hvilke tiltak som er mest hensiktsmessig hos hver enkelt, samt gir grunnlag for objektiv oppfølging av myopiutviklingen samt virkningen av de iverksatte tiltakene.

**Lavdose atropin-øyedråper er ikke tilgjengelige i Norge enda og må blandes individuelt.